“Duurzaam”, het modewoord van 2014

by murdirrty

Goedenavond!

Naast mijn leven als student, werk ik ook als verkoopmedewerker kinderafdeling bij de C&A. Dit doe ik vooral om mijn studie te kunnen betalen. Als je daar dan rondloopt, kan je natuurlijk de grote bordjes met Biokatoen niet over het hoofd zien. C&A is namelijk marktleider in het verkopen van kleding van biokatoen en wilt graag in 2020 al onze kleding duurzaam is.

We kunnen er niet omheen. De wereld is een puinhoop en we moeten er samen iets aan doen. Verantwoordelijkheid is vandaag de dag populairder dan ook. Er komen duurzame kledinglijnen, duurzame producten, duurzame energie en zelfs duurzame kunst. Het is gewoon overal. Daarom is het een trend die de komende jaren zich flink ga ontwikkelen.

Wat is dat nou eigenlijk, duurzaamheid?

Dagelijks komen we wel in aanraking met dit begrip, maar wat betekend het nu eigenlijk? De World Commission on environment and development van de Verenigde Naties  noemde het in hun rapport “Our Common Future”:

Duurzame ontwikkeling is de ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van de toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen”

Hierbij kan je denken aan maatschappelijk verantwoord leven, zodat de toekomstige bewoners van ons planeet er ook iets aan heeft. Als wij bijvoorbeeld alle fossiele brandstof gebruiken, dan heeft de toekomstige generatie hier niets aan. Die moeten het waarschijnlijk ook gebruiken. We kunnen dus niet alles opmaken op het moment, omdat we toekomst gerichter moeten denken.

Hoe zie je dat terug in de maatschappij?

Neem nou bijvoorbeeld de auto. Ik kan namelijk echt niet zonder mijn vriendje op vier wielen. Veel mensen denken precies hetzelfde als ik en zitten dan ook elke dag erin, om zo zich te kunnen vervoeren van A naar B. Alleen is dit enorm slecht voor het milieu, door de CO2 uitstoot van de uitlaatgassen. De komst van de Hybride auto is de uitkomst hiervoor! Door gebruik van twee motor, is er een lager verbruik van brandstof. Hierdoor hebben ze minder uitstoot wat dus geweldig is voor onze milieu.

Hoe zie je dat dan terug in de kunst?

Kunstenaars zijn belangrijke vaandeldragers als het gaat over trends. Hun zien als eerste een ontwikkeling in de maatschappij en gaan meestal als reactie erop een kunstwerk over maken. Door het creëren van kunstwerken erover, laten ze de mensen erover nadenken. Dit is een belangrijke functie van kunstenaars in de maatschappij.

Neem bijvoorbeeld Joost Haas. Hij maakte van karton een speedboot. Het volgende word erover gezegd:

“Die boot kun je opvouwen en meenemen, achter op de fiets bijvoorbeeld. Het gebruik van karton voor een boot is bijzonder. Je ziet vaak dat kunstenaars met nieuwe toepassingen van materialen komen in hun werk die later ook in de industrie worden gebruikt.”

Karton kan je namelijk hergebruiken. Hierdoor kan je steeds met oud materiaal, iets nieuws maken. Dit is goed voor het milieu en de wereld. Veel meer kunstenaar gaan dan ook denken over duurzame ontwerpen.  Ik zie het daarom ook als een trend. We blijven ons zelf zeker nog de komende jaren voor de kop slaan, dat we niet goed omgaan met onze wereldbol. Steeds meer producenten gaan daarom producten produceren om dit gevoel weg te halen bij de mens. De consument trapt er dan in, en gaat steeds duurzamer kopen. Ik denk daarom ook dat het woord “duurzaamheid” steeds meer een marketingplan is, om zo klanten voor zich te binden i.p.v. een betere wereld te kunnen richten.

Maar dat is natuurlijk mijn opinie, hoe denk JIJ erover?

Bronnen:

J. (10 maart 2010). Hybride auto gaan rijden of niet? Geraadpleegd op 13 mei 2014, via http://www.duurzamelifestyle.com/hybride-auto-gaan-rijden-of-toch-niet/

Lier, T van. (3 april 2013) Duurzame kunst. Ja, natuurlijk. Geraadpleegd op 13 mei 2014, via http://www.dagelijksestandaard.nl/2013/04/duurzame-kunst-ja-natuurlijk

Leijtens, S. ( 1 juni 2013) Footprints en vaandeldragers in de kunst. Geraadpleegd op 13 mei 2014, via http://www.duurzaamnieuws.nl/footprints-en-vaandeldragers-in-de-kunst/

Bosteels, K (9 April 2014) C&A wil anderen aanzetten tot biokatoen. Geraadpleegd op 13 mei 2014, via http://www.retaildetail.nl/nederland/nl-fashion/item/15955-ca-wil-anderen-aanzetten-tot-biokatoen

Platform Duurzaamheid (z.d.) Wat is duurzaamheid?  Geraadpleegd op 13 mei 2014, via http://www.platformduurzaamheid.net/index.php?/Wat-is-Duurzaamheid/achtergrond-duurzaamheid/wat-is-duurzaamheid.html

Advertisements