Seminar Trendwatching: Bezoek aan de zeven hoofdzonden in het Centraal Museum

by murdirrty

Als onderdeel van de vrije seminar Trendwatching, heb ik de expositie de zeven hoofdzonden bezocht in het Centraal Museum Utrecht. Hierin geeft Jurgen Bey zijn eigen interpretatie aan het gelijknamige schilderij van Jeroen Bosch. De zeven hoofdzonden die verbeeld worden zijn: Woede, afgunst, hebzucht, onmatigheid, luiheid, wellust en ijdelheid. Tevens worden ook de vier uitersten afgebeeld in het schilderij. Door zijn eigen werk te combineren met werk van anderen en de collectie van het Centraal Museum zelf, bekleed Bey zeven verschillende scenes, waarin hij speelt met de verschillende associaties die mensen kunnen hebben met een bepaald woord.

Gula - Gulzigheid

Met behulp van een rondleidster, heb ik deze tentoonstelling meegemaakt. Bey heeft geprobeerd met verschillende aspecten die je in de scenes in het schilderij van Bosch ziet, te spelen. Bij sommige van die aspecten, vind ik dat Bey lastige interpretaties voor had gevonden. Vanwege het feit dat er nergens ook uitleg sta, moet soms de bezoeker best een groot verbeeldingsvermogen hebben. De bezoeker wordt hierdoor wel uitgedaagd, maar misschien wel teveel.

Gelukkig mocht ik daarna ook de rest van de museum bezoeken. In mijn ogen was het centraal museum net Zweinstein: Allerlei trappen en kamers. Dan denk je alles al gezien te hebben, maar dan vind je opeens weer een expositie in een kamer! Een bewegwijzering was handig geweest. Er is een goede verhouding tussen kleine en grote exposities die ook allemaal heel afwisselend zijn. Van Droog Design naar een Boot met lichteffecten, die verzorgd zijn door Monobanda naar de Tankguy die een tijdje op Hoog Catarijne stond.

Desondanks een beetje teleurstellende expositie van Jurgen Bey, heb ik toch een leuke dag mogen beleven in het Centraal Museum. Niet vanwege de spannende exposities, maar dankzij de inrichting van het museum. Hierdoor lijkt het net een ontdekkingsreis en hoop je aan het eind alle expositiekamers gevonden te hebben.

Advertisements