TED: Neil Harbisson – I Listen to color

by murdirrty

“Life will be much more exciting when we stop creating applications for mobile phones and we start creating applications for our own body.”

Hij is geboren met de zeldzame oogaandoening achromatopsie. Dit betekent dat hij volledig kleurenblind is. Hij heeft dus nooit kleur gezien en weet dus ook niet hoe het eruit ziet. Zijn wereld bestaat dus eigenlijk uit verschillende grijswaarden. Je moet eens denken dat als je uit huis stap, de wereld er zo uitziet:

De lucht is grijs, de struiken zijn grijs, het huis is grijs, alles is grijs. Toen hij 21 werd kon hij in plaats van kleuren te zien, kleuren  horen. In 2003 begon hij een project met computerwetenschapper Adam Montandon en werkt ook samen met Matias Lizana uit Barcelona en Peter Kese uit Slovenië. Samen met dit team maakte hij een elektronisch oog. Dit is een kleurensensor die detecteert de frequentie van een kleur is en deze doorstuurt naar een chip achter op zijn hoofd. Zo hoort hij de kleur door botgeleiding.

Na een tijdje leerde hij achter elke frequentie de kleur en bij elke kleur begon hij een gevoel te krijgen. Hij ging zelfs in kleur dromen. Dat was het moment dat hij dacht dat de software en zijn brein één zijn geworden. Hij voelde zich toen een cyborg, omdat het een deel van hem is geworden en een deel van zijn officiële imago. Hij ziet het als een lichaamsdeel en een uitbreiding van zijn brein.

Zijn leven is drastisch verandert sinds hij kleur kan horen. Hij kan nu luisteren naar een Picasso. Het gaan naar een museum is nu net een concert voor hem geworden, omdat hij kan luisteren naar de schilderijen. Supermarkten zijn voor hem nu net een nachtclub geworden door de vele verschillende melodietjes die hij binnenkrijgt. Hij kleed zich nu ook zo dat hij goed klinkt i.p.v. er goed uitziet.

De manier waarop hij schoonheid ervaart, is ook verandert. Als hij naar iemand kijkt, hoort hij zijn gelaat. Iemand kan er mooi uitzien, maar vreselijk klinken.  Hij houdt ervan om geluidsportretten te maken van mensen.  In plaats van de vorm van het gezicht te tekenen, wijst hij met zijn oog naar hun gezicht en schrijf de noten op die hij hoort.

Het had ook een neveneffect. Hij begon tonen die hij hoorde te associëren met kleuren.  bijvoorbeeld het luisteren naar een Mozart voelde heel geel, maar ook toespraken van mensen.

Dit zijn 2 bekende toespraken die hij in kleur heeft gebracht; de ene is van Martin Luther King en de andere van Hitler

Hij heeft de cyborg foundation opgericht, die mensen aanspoor om een cyborg te worden en hun zintuigen te verbreden door technologie als deel van het lichaam te gebruiken. Als we onze zintuigen uitbreiden, zullen we ook onze kennis uitbreiden. Het leven zou veel spannender worden als we geen toepassingen meer maken voor onze mobieltjes, maar voor onze lichaam.

Ik vind het mooi om te zien hoe technologie de hedendaagse mens kan helpen. Het onmogelijke wordt hierdoor mogelijk gemaakt en hoop dat dit mensen hierin blijven ontwikkelen

Bron:

http://www.ted.com/talks/neil_harbisson_i_listen_to_color.html

Advertisements